Palanga.Sąstingis

Aš mėgstu keliauti.Matyt niekaip negaliu atsigriebti už ilgus sėdėjimo už geležinės uždangos metus.Kiti gali ,sako „kaipgeragyventilietuvoje“. O aš negaliu be kelionių.Taip susidarė 76 šalys…

     Pastebėjau ,kad tapau reikliu,raukau nosį jei viešbučio lova nepakankamai patogi,kad valytoja neišvalė kambario.Kam esu visiškai abejingas -valgiui.Man keista ,kad vokiečiams svarbiausia gyvenime yra frühstück .Reikia turėti geležinę valią ,kad atsikelti per atostogas 7:00 tam kad 7:30 suspėti į frühstück.Ir sumokēti už tai velniškus pinigus.Už tai ,kad kaimietis rumunas neplautom rankom atneštų dešros griežinėlius,duonos sviesto ,kavos.Bet visko daug.

Kas keista – seni 80 – mečiai žmonės šnioja bulkas su dešra kaip jaunuoliai.Kokia ten pas juos medžiagų apykaita?

      Tarybiniais laikais mes atostogaudavome kažkieno buvusioje viloje prie “ Jaunystės“ kinoteatro.Virš įėjimo kaip priekaištas prasimušdavo raidės „Villa Genoefa“. Girtas ūkvedys palangiškis jas uždažydavo ,bet po dienos raidės vis tiek prasimušdavo.Kaip gyvas priekaištas nuo buvusio savininko.Vila buvo padalinta kambarėliais ,kuriose stovėjo geležinės lovos ir svyruojantis stalas.Stalą galėjo suvaldyti tik tėtis inžinierius pasitelkęs visas dinamikos žinias.

      Tualetas buvo lauke .Tai buvo sumūryta iš plytų būdelė,kurioje buvo dvi kabinos su skyle grindyse.Įdomu ,kur eidavo “ Villa Genoefa“ savininkas ir kur visa tai dingo?

      Šalia tualeto buvo prausykla su dviem zirziančiais kraneliais iš kurių bėgo tik ledinis vanduo.

       Virtuvė buvo priestatėlyje.Iš ten moterys nešdavo garuojančius katilus su maistu į kamarėles.Vyrai padėdavo.Tai nebuvo sunku.Sunkiau buvo mano dėdienei,kuri turėdavo su katilu dar ir sraigtiniais laiptais užlipti.Ir nieko neišlaistydavo! 

       Mano tėtis tarybinėje hierarchijoje nebuvo visiškai paskutinis žmogus.Dėdė irgi.O gyvenome šitaip.Geriau gyveno tik nomenklatūra.Bet jie to nedemonstruodavo.Iš šono nelabai ir matėsi.Negalima jiems buvo išsidirbinėti prieš „darbo liaudį“.

        Tačiau dvasios gilumoje supratau,kad čia kažkas ne taip.Užrašas „Villa Genoefa“ pastoviai versdavo susimąstyti.Kad gali būti ir kitoks gyvenimas,kuriame viskas išdėstyta logiškiau.Bet sistema atrodė gelžbetonine,neįveikiama.Apie likusį pasaulį galėjau sužinoti tik iš po audros išmestų užsienietiškų butelių ,pakuočių.Visa tai mes susidomėję tyrinėdavome.Kaip senovės majai ,radę pakrantėje daiktus iš Azorų salų.

       Bet keisčiausia buvo procedūra kuri vadinosi “ maudymasis Baltijos jūroje“.Reikėjo:

  • iššokti iš už kopų
  • prabėgti pučiant lediniam vėjui 300 m
  • pulti į 17° vandenį

Viso to prasmė man dabar neaiški.

Prisimenant tuos laikus dabartinis ponių ir ponų nosių raukymas užsienio kurortuose atrodo gana keistai.

Ypač turint galvoje,kad jiems teko tupėti lauko tualete ir valytis užpakalius laikraščiu „Tiesa“.