Tai kas gi įvyko Vilniuje 1977 m rudenį?

Vasarą valdžia bandė su pompa organizuoti Baltijos kelio 30 – metį.Nekreipdama dėmesio,kad laikai jau kiti,kad milijonas tos pačios valdžios dėka atsidūrė emigracijoje.Kad visuomenė susiskaldė į dvi lietuvas – vieną iš didžiosios raidės ,kitą iš mažosios.Santykis 10/90.Didžioji Lietuva – tai sunkiai dirbantys žmonės,kurie sunkiai suduria galą su galu.Mažoji lietuva – tai šikniai,kurie sugebėjo prilysti prie lovio,engia Lietuvą,nemoka jos gyventojams jų uždirbtų algų.

Jie gyvena prestižiniuose rajonuose,kokybiškuose namuose,važinėja brangiais automobiliais.

Ir labai mėgsta sakyti „reikia daugiau dirbti“. Kai bankininkas iš Daukanto aikštės marma apie gerovės valstybę jis turi galvoje gerovę būtent gaujai iš lietuvos.Lietuvos bėdžiai naiviai tikisi,kad bankininkas kalba apie juos.

Juokinga kai koks priekvailis iš Lietuvos pradeda rėkauti apie 1989 m rugpjūčio 23 d žygdarbį.

Nes jokio žygdarbio nebuvo.Buvo to meto valdžios leistas renginys.Žinoma,jie galėjo ir neleisti,bet būtų jau nei šis nei tas.Valdžia jau galvojo apie nepriklausomybę nuo Maskvos.Ir norėjo šito.Nes galimybės atsivėrė tokios ,kad net kvapą gniaužė.Užvaldyti viską! Tapti realiais viso ūkio šeimininkais! Tai ir įvyko.Tačiau susidarė dvi valstybės – lietuva ir Lietuva.

Valdžios,atstovaujančios lietuvą bandymas išstenėti Baltijos kelio 30 metų pakartojimą baigėsi gailiai.Būna taip,kad užeina toks noras šikti,kad net valgyti nesinori.Puoli kaip išprotėjęs į artimiausią tualetą,sėdi ant unitazo.O išeina tik dujos ir dar plonu garsu.

Taip gavosi ir su 2019 m rugpjūčio 23d.paminėjimu.Plonas dujinis garsas.Liaudiškai tariant “ šaiba“.

Ar daug kas prisimena 1977 m? Barzdukai su espadrilėmis ir akiniais be dioptrijų tada dar buvo tėvų kiaušiniuose.Kaip ir supermamytės.O aš prisimenu gana keistą įvykį įvykusį 1977 m vėlų rudenį.

Vilniaus „Žalgirio“ stadionas tada dar puikiausiai funkcionavo,Avulis tuo metu vaikščiojo trumpom kelnytėm ir šūdą vadino buba.

Šiame stadione vykdavo TSRS futbolo antros lygos čempionato rungtynės.Po to “ Žalgiris“ išėjo į pirmą o po to į aukščiausią TSRS lygą.Kur jam puikiai sekėsi treneriui Benjaminui Zelkevičiui vadovaujant.

O 1977 m tas kilimas tik buvo prasidėjęs.Pergalė sekė pergalę,“Žalgirio“ stadionas būdavo pilnas sirgalių.Jų tilpo nedaug ,maksimum 15 000.Tačiau Vilniui tai buvo daug.

Aš tuo metu lankiau irklavimo treniruotes „Žalgirio“ bazėje ( išlikę griuvėsiai toje vietoje kur Vilnelė įteka į Nerį) tad mes dažnai eidavomę žiūrėti futbolo rungtynių.

Jau buvo spalio mėnuo.Futbolo sezonas ėjo į pabaigą,su kuo žaidė “ Žalgiris“ neatsimenu.Bet tai buvo svarbios rungtynės.Stadione buvo privaryta milicininkų tačiau buvo labai neramu.Buvo sprogdinamos petardos (savadarbės?),sirgaliai buvo labai triukšmingi,gėrė alkoholinius gėrimus.

Po rungtynių visa šita minia plūstelėjo Melnikaitės ( dabar Juozapavičiaus) gatve.Tvyrojo kažkokia įtampa ,nuojauta sakė,kad kažkas turi įvykti.

Kartas nuo karto pasigirsdavo kažkieno riksmas “ Rusai lauk“, minia suošdavo.Aiškiai matėsi bandymas užvesti ją.Kažkas pradėjo rėkti sirgalių skanduotę ,minia pritarė.Ir prasidėjo.

Mes išėjome į dabartine Kalvarijų gatvę ir pasuko per Žaliąjį tiltą link Lenino (dabar Gedimino) prospekto.Pasigirdo dūžtančių stiklų garsai.Einant pro „Svajonės“ saldainių parduotuvę mačiau išdaužtą vitriną .Joje kabojo plakatas “ Pritariame naujai konstitucijai“ ( 1977 m spalio perversmo 60 – mečio proga buvo priimta “ nauja“ TSRS konstitucija).

Minia buvo labai gausi,girdėjosi riksmai „Lietuva“,“ Rusai lauk“ ir panašūs.Milicijos nebuvo.Manau,kad valdžia buvo priblokšta ,nežinojo ką daryti.Jokių susirėmimų su milicija nebuvo,nors dabar rašo kad jie buvo.Bet juk 1977 m milicija net guminių lazdų neturėjo.

Praėję visą prospektą ( pro KGB)pasukome link Tauro kalno ,laiptais užlipome ant jo.Tada pasklido gandas ,kad atvažiuoja didelės milicijos pajėgos.Minia pradėjo sklaidytis,po to išsivaikščiojo.Aš sėdau į 22 maršruto autobusą ir grįžau namo.

Į sekančias rungtynes nėjau.Girdėjau,kad po jų įvyko bandymai organizuoti panašias eitynes,bet milicija jau buvo pasiruošusi.Nemažai žmonių buvo suimta.

Šis įvykis dabar kažkodėl yra užmirštas,kažką bando geltonieji saitai rašyti.Bet rimtesnių straipsnių nėra.O juk 1977 metai tai ne 1989 ieji.Tada tokie incidentai buvo labai retas atvejis.Tauta parodė,kad turi stuburą.

Ar tas stuburas dar yra.Pas storašiknius hipsterius su tapšnokliais,supermamytes,gėjus,žaliavalgius? Nežinau…

Aš iki šiol esu įsitikinęs ,kad visa tai vyko ne spontaniškai.Bet kas organizavo?

Mįslė…