Albanija trumpai

Albanija.
Kai pasakau ,kad mėgstu šią šalį litwinas į mane pasižiūri taip ,lyg aš prisipažinčiau prievartavęs Kedžio dukrą.
Kaip? Juk ten viduramžiai ! Ten žmones pjausto gabalais ir parduoda organams! Ten narkotikai ir nusikalstamumas! Ten negalima važiuoti nė už ką!
Atsilupėlių ( kurie sudaro 80% mūsų teritorijos gyventojų kurių procentas idealiai sutampa su važinėjančių senais drapokais procentu,) paistalai.
Albanijoje praktiškai nėra kriminalo.Nes į policiją retai kas kreipiasi – susitvarko kitaip.
Prekyba žmogaus organais? Kosovo karo metu pasklido tas gandas kaip sieros vandenilio kvapas.Greičiausiai jį serbai paleido.Nufotografavo kažkokią lūšną ir parašė,kad joje vyko išpjaustinėjimai.Tačiau organų transplantacijai reikalinga labai gera infrastruktūra,operacinės,laboratorijos,transportavimas.Pakrūmėj išpjauto inksto niekas nepirks.
Albanijoje gyvena 70% musulmonų ir 30% krikščionių.Tarp jų nevyksta jokių konfliktų.Keista,bet diktatorius Enver Hoxha uždraudęs religiją padarė gera darbą.
Sėdžiu Durrese gražiame parke ,pavargęs nuo karščio.Gera,pavėsis. Parkelyje vieni albanų pensininkai.Tvarkingi,mieli žmonės.Juos į tą parkelį atveža vaikai,popiet pasiima.Pensininkai žaidžia įvairius stalo žaidimus,šiaip kalbasi.Jie ramūs,żino kad jais bus pasirūpinta.Vienišų sukrypusių žmonių ,tokių kaip lietuvoje ten nėra.
Prabilo minaretas.Atėjo maldos metas.Žiūriu kas bus .
Nieko.Pensininkai žaidžia,nereaguoja jokie praeiviai – nei vyrai nei merginos su sulindusiais į užpakalį šortais ( už tai Saudo Arabijoje gautų viešą išplakimą).
Narkotikais gal užsiima albanų mafija užsienyje.Pačioje Albanijoje narkomanas – paskutinis žmogus,nuo jo atsisako visa giminė.
Teko būti vakare Tiranos Bllokku rajone.Prie komunistų režimo ten buvo uždraustas kitiems rajonas.Ten gyveno nomenklatūra.Yra youtube filmas kaip Enver Hoxha eina pėsčias į darbą.Tik kažkodėl nė vieno žmogaus gatvėje,))
Dabar Bllokku rajone prabangiausios diskotekos ir barai ,vyksta intensyvus naktinis gyvenimas.Ir nė vieno girto .Moka žmonės apsieiti.
Tai tiek …
Įdomi šalis.Su perspektyva.
Turistinė industrija vystosi velniškais tempais.Viešbučiai ,prekybos centrai.Chaotiškumo daug.Tačiau – tai pietinė šalis.Klimatas atperka viska