Laisvė buvo ir 1982m

  1. Keista žiūrėti į griūnančius Sporto rūmus…

Niekam jų nereikia? Panašu,kad jų labai reikia Avuliui.Tam,kad nugriauti ir pastatyti beverčius stiklainius.O gal kažką normalaus ir reikalingo? Nežinau.

Avuliai jau prisišiko su Perkūnkiemiu.Lietuviška naujoji architektūra…Gal jie visą Vilnių nori tokiu paversti.Avulis vieną kartą viešai neišlaikė dujų ir pasigirdo garsai ,kad “ pastatų užstatymo tankis turėtų būti žymiai didesnis“.Tai reiškia,kad jis ir toliau ruošiasi kurti perkūnkiemius.Iš jo pusės tai logiška – pigesni kaštai.O žmonės lietuvoje niekada niekam nerūpėjo.Atsiprašau – paprasti žmonės.80% .

Aš abejoju ar Sporto rūmai išties reikalingi.Vilniui užtenka renginiams skirtų statinių.Labai sočiai.Laikyti juos dėl „paveldo“?

Man Sporto rūmai asocijuojasi su pirmuoju tikru roko koncertu mano gyvenime.Iki jo man “ Hiperbolė“ atrodė tikra roko grupe.

Kol kažkokiu stebuklu Vilniuje nesurengė koncerto Locomotiv GT.Vengrų pasaulinio lygio grupē.Tai įvyko 1982- 83 m.Jie baigė turą Japonijoje ir kažkokiu bTamassjiems leido koncertuoti TSRS.

Bilietus gavau per klasioką ,kurio tėvas dirbo partijos CK.Vietos buvo parteryje.Tada galimybės stovėti prie scenos nebuvo.Visi turėjo sėdėti ramiai ir klausyti.Tipo kaip Povilaičio ar kokio nors Lemano.

Tačiau viskas subyrėjo nuo pirmų koncerto akimirkų.Garsas buvo toks stiprus ir kokybiškas,kad net prispaudė prie kėdės nugaros.Tada aš supratau,kad vienas dalykas yra klausyti diską,kitas – gyvas koncertas.

Rokas – vienas iš laisvės simbolių.Galingos improvizacijos,aukščiausias meistriškumas.Locomotiv GT susikūrė 1969 m daliai muzikantų perbėgus iš kitos vengrų supergrupės “ Omega“ ( koncertas spalio 19 d Pardubicėje,vykstu ir rekomenduoju).Gabor Presser buvo pripažintas geriausiu klavišininku Europoje ( kartu su John Lord iš “ Deep Purple“),Tamasz Szölti – vienu iš geriausių būgnininkų.Janozh Karacony – nuostabus gitaristas,puikiu balsu.O vien ką reiškia Tamas Somlo – Locomotiv GT jis grojo bosine gitara,saksofonu.

Buvo pirmą karta patirtas laisvės pojūtis.Tarybinė realybė liko už durų.Sporto rūmai padėjo skersą ant tarybinės valdžios ir milicijos.Milicija stovėjo ir žiūrėjo kas darosi.Nieko padaryti jie negalėjo.Juk nesupakuosi 5000 žmonių.Ir už ką?Nieko ypatingo nevyko.Žmonės spontaniškai pateko prie scenos.Keli užsikabarojo,bet išėjo grupės šaiba ir raumeningom rankom numetė juos žemyn visiškai padėjęs ant pasekmių.

Po to valdžia suorato,kad su roku žaisti negalima.Ir turėjusį įvykti vokiečių “ Karat“ koncertą atšaukė.Bet prisiminimai liko.Ir valdžios bejėgiškumo prieš didelį žmonių skaičių supratimas.

Nuo tada aš “ Hiperbolės“ nebeklausiau.Supratau,kad jų vieta – kaimo šokiuose.Kaip ir visų lietuviškų roko grupių.

Ar verta laikyti Sporto rūmus dėl tokių prisiminimų? Nežinau.

Bet jeigu griauti tai labai kontroliuojant kas bus jų vietoje.Nes avulių planai viską sušikti mums yra žinomi.